Home Company Interview Question Top 30 Accenture Aptitude Questions And Answers (updated)

Top 30 Accenture Aptitude Questions And Answers (updated)

11

Accenture Aptitude Questions And Answers – Accenture is known for its leadership in the fields of Strategy, Consulting Digital, Technology, and Operations. If you want to go into Digital technology, then Accenture is the right company for you. Accenture most repeated aptitude questions with solutions are given here.

Accenture aptitude questions will give you an idea of expected questions in Accenture Placement Paper. Five Accenture questions asked in the Quants section are easy and the remaining 5 are tricky and difficult. The easy Accenture questions were from Percentages, Time and Distance, Profit and Loss, and Mensuration.

Table of Contents

Accenture Aptitude Questions

1. 144 liters of the mixture contains milk and water in the ratio 5: 7. How much milk needs to be added to this mixture so that the new ratio is 23: 21 respectively?

A. 36 liters

B. 42 liters

C. 40 liters

D. 46 liters

Answer: 32 liters

Explanation:
144 == 5:7

60: 84

Now == 21 = 84

23 = 92

92-60 = 32

<img width=


2. A Boat going upstream takes 8 hours 24 minutes to cover a certain distance, while it takes 5 hours to cover 5/7 of the same distance running downstream. Then what is the ratio of the speed of boat to speed of water current?

A. 11:6

B. 11:5

C. 11:1

D. 6:5

Answer C: 11:1

Explanation:

(S-R)*42/5 = (S+R)*7

S:R = 11:1


3. A shopkeeper bought 30kg of rice at Rs.75 per kg and 20 kg of rice the rate of Rs.70. per kg.If he mixed the two brand of rice and sold the mixture at Rs.80 per kg. Find his gain

A. Rs.210

B. Rs.350

C. Rs.550

D. Rs.420

Answer B: Rs.350

Explanation:

CP = 30*75 + 20*70 = 2250 + 1400

= 3650

SP =80*(30+20) = 4000

Hence, Gain = 4000-3650 = 350


4. 4 women and 5 men working together can do 3 times the work done by 2 women and one man together. Calculate the work of a man to that of a woman.

A. 1:1

B. 2.1

C. 3.2

D. 1.2

Answer A: 1:1

Explanation:

Given

4w + 5m = 3*(2w + m)

i.e. 2w = 2m

so the ratio of work done by man to woman is 1:1


5. √(456÷12+142-11) =?

A. 169

B. 13

C. 23

D. 11

Answer B: 13

Explanation:

38+142-11 = 169 = 13*13


6. 1(1/5) of 1(1/2) of ? = 216

A. 125

B. 140

C. 100

D. 120

Answer D: 120

Explanation:

6/5*3/2 *x = 216

X = 216*2*5/6*3 = 2160/18 = 120


7. Eight years ago, Pranathi’s age was equal to the sum of the present ages of her one son and one daughter. Five years hence, the respective ratio between the ages of her daughter and her son that time will be 7:6. If Pranathi’s husband is 7 years elder to her and his present age is three times the present age of their son, what is the present age of the daughter?

A. 23 years

B. 27 years

C. 19 years

D. 15 years

Answer A: 23 years

Explanation:

P – 8 = S + D —(1)

6D + 30 = 7S + 35 —(2)

H = 7 + P

H = 3S

3S = 7 + P —-(3)

Solving equation (1),(2) and (3) D = 23

Therefore, the present age of the daughter is 23 years


8. A portion of $6600 is invested at a 5% annual return, while the remainder is invested at a 3% annual return. If the annual income from the portion earning a 5% return is twice that of the other portion, what is the total income from the two investments after one year?

A. 200

B. 270

C. 250

D. 280

Answer B: 270

Explanation:

According to the given data

5x + 3y = z (total)

x + y = 6600

5x= 2(3y) [ condition given] 5x – 6y = 0

x + y = 6600

5x -6y = 0

Subtract both equations and you get x = 3600 so y = 3000

3600*.05 = 180

3000*.03 = 90

z (total) = 270

Therefore, the total income from the two investments after one year = 270


9. 18 10 8 9 11.5 ?

A. 18.75

B. 10.75

C. 19.75

D. 14.75

Answer D: 14.75

Explanation:

18 / 2 + 1 = 10

10 / 2 + 3 = 8

8 / 2 + 5 = 9

9 / 2 + 7 = 11.5

11.5 / 2 + 9 = 14.75


10. Manoj can do a work in 20 days, while Chandu can do the same work in 25 days. They started the work jointly. A few days later Suresh also joined them and thus all of them completed the whole work in 10 days. All of them were paid total Rs.1000. What is the share of Suresh?

A. 200

B. 100

C. 300

D. 400

Answer B: 100

Explanation:

Efficiency of Manoj = 5%

The efficiency of Chandu = 4%

They will complete only 90% of the work = [(5+4)*10] =90

Remaining work was done by Suresh = 10%.

Share of Suresh = 10/100 * 1000 = 100

Accenture Aptitude Questions

11. She has married 8 year ago. Today her age is 9/7 times to that time of marriage. At present his son’s age is 1/6th of her age. What was her son’s age 3 year ago?

A. 3 yr

B.2 yr

C. 4 yr

D. 5 yr

Answer B: 2 yr

Explanation:

Let us assume that Sravan’s age 8 year ago = x

Present age = x + 8

x + 8 = 9/7 x

7(x + 8)= 9x

x = 28; 28 + 8 = 36

Son’s age = 1/6 * 36 = 6

Son’s age 4 year ago = 6-4 =2


12. An alloy contains Brass, Iron, and Zinc in the ratio 2:3:1 and another contains Iron, zinc, and lead in the ratio 5:4:3. If equal weights of both alloys are melted together to form a third alloy, then what will be the weight of lead per kg in new alloy?

A. 41/7

B. 1/4

C. 1/8

D. 51/9

Answer C: 1/8

Explanation:

Shortcut:

In the first alloy,

2:3:1 =6*2

5:4:3 =12

Multiply 2 to make it equal,

4:6:2

5:4:3

Adding all,

4:11:6:3=24

3/24=1/8


13. A milkman mixes 6 liters of free tap water with 20litres of pure milk. If the cost of pure milk is Rs.28 per liter the % Profit of the milkman when he sells all the mixture at the cost price is?

A. 16(1/3)%

B. 25%

C. 30%

D. 16.5%

Answer C: 30%

Explanation:

Profit=28*6=728

Cp=28*20=560

Profit = 168*100/560=30%


14. A Boat takes total 16 hours for traveling downstream from point A to point B and coming back point C which is somewhere between A and B. If the speed of the Boat in Still water is 9 Km/hr and the rate of stream is 6 Km/hr, then what is the distance between A and C?

A. 55kms

B. 40kms

C. 60kms

D. Cannot be determined

Answer D: Cannot be determined

Explanation:

16 = D/9+6 + x/9-6


15. 15 32 60 122 240 ?

A. 364

B. 482

C. 488

D. 362

Answer B: 482

Explanation:

15 * 2 + 2 = 32

32 * 2 – 4 = 60

60 * 2 + 2 = 122; 122 * 2 – 4 = 240

Then 240*2 + 2 = 482


16. 5 men and 10 boys can do a piece of work in 30 days and 8 men and 12 boys can do the work in 20 days then the ratio of daily work done by a man to that of a boy.

A. 5.1

B. 6:1

C. 7.3

D. 4.5

Answer B: 6:1

Explanation:

Given that, 5m + 10b = 1/30 and 8m + 12b = 1/20

after solving we get m = 1/200 and b = 1/1200

so required ratio = (1/200) : (1/1200) = 6:1


17. Nagarjuna lends Rs 30,000 of two of his friends. He gives Rs 15,000 to the first at 6% p.a. simple interest. He wants to make a profit of 10% on the whole. The simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is

A. 15%

B. 8%

C. 16%

D. 14%

Answer D: 14%

Explanation:

Simple Interest on Rs 15000

=(15000×6×1)/100 = Rs. 900

Profit to made on Rs 30000

= 30000×10/100=Rs 3000

Simple Interest on Rs.15000 = 3000-900 = Rs.2100

Rate=(S.I.* 100)/(P * T)=(2100×100)/15000

=14% per annum

Therefore, the simple interest rate at which he should lend the remaining sum of money to the second friend is 14%


18. A Boat takes 128 min less to travel to 48 Km downstream than to travel the same distance upstream. If the speed of the stream is 3 Km/hr. Then Speed of Boat in still water is?

A. 15 Km/hr

B. 12 Km/hr

C. 6 Km/hr

D. 9 Km/hr

Answer B: 12 Km/hr

Explanation:

32/15 = 48(1/s-3 – 1/s+3)

s= 12

Therefore, Speed of Boat in still water is 12 Km/hr.


19. Cost price of 80 notebooks is equal to the selling price of 65 notebooks. The gain or loss % is?

A. 32%

B. 27%

C. 23%

D. 42%

Answer C: 23%

Explanation:

% = [80 – 65/65]*100

= 15*100/65 = 1500/65

= 23.07 = 23% profit

Therefore, the gain percentage is 23%


20. 36% of 945 – 26% of 765 + 17.7 =?

A. 143

B. 167

C. 159

D. 187

Answer C: 159

Explanation:

340.2 – 198.9 =141.3+17.7 = 159

Accenture Aptitude Questions and answer

21. A certain number of men take 45 days to complete work. If there are 10 men less then they will take 60 days to complete the work. Find the original number of men.

A.50

B. 60

C. 40

D. 30

Answer C: 40

Explanation:

Let us assume initially there are X men. Then x*45 = (x-10)*60. So we get x = 40


22. While calculating the weight of a group of men, the weight of 63 kg of one of the member was mistakenly written as 83 kg. Due to this the average of the weights increased by half kg. What is the number of men in the group?

A. 25

B. 40

C. 20

D. 60

Answer B: 40

Explanation:

Increase in marks lead to an increase in average by 1/2

So (83-63) = x/2

x = 40

Therefore, the number of men in the group are 40


23. In a group of 8 boys, 2 men aged at 21 and 23 were replaced, two new boys. Due to this the average cost of the group increased by 2 years. What is the average age of the 2 new boys?

A. 17

B. 30

C. 28

D. 23

Answer B: 30

Explanation:

According to the given data

Average of 8 boys increased by 2, this means the total age of boys increased by 8*2 = 16 yrs

So sum of ages of two new boys = 21+23+16 = 60

Average of these = 60/2 = 30


24. Revanth’s present age is three times his son’s present age and 4/5th of his father’s present age. The average of the present ages of all of them is 62 years. What is the difference between the Revanth’s son’s present age and Revanth’s father’s present age?

A. 64 years

B. 66 years

C. 69 years

D. 62 years

Answer B: 66 years

Explanation:

Present age of Revanth is = 4/5x

Present age of Revanth’s father is = 4/15x

Ratio = 15: 12 : 4

Difference between the Revanth’s son’s present age and Revanth’s father’s present age = 62/31 * 3(15 – 4).

= 2*3*11 = 66 years.


25. The respective ratio between the present age of Mani and Dheeraj is x : 42. Mani is 8 years younger than Murali. Murali’s age after 8 years will be 33 years. The difference between Dheeraj’s and Mani’s age is same as the present age of Murali. What is the value of x?

A. 18

B. 10

C. 16

D. 17

Answer D: 17

Explanation:

Murali’s age after 8 years = 33 years

Murali’s present age = 33 – 8= 25 years

Mani’s present age = 25 – 8 = 17 years

Dheeraj’s present age = 17 + 25 = 42 years

Ratio between Mani and Dheeraj = 17: 42

X = 17

Accenture Repeated Interview Questions To Crack HR Round

  1. Why Accenture?
  2. Where do you see yourself in the next five years?
  3. Tell me about yourself?
  4. What is your biggest achievement till now?
  5. Tell us about your ultimate goal in life.
  6. Discuss the most stressful situation you’ve faced in college life.
  7. What personal attributes do you have that will help you succeed in the work place?
  8. Write a code to reverse a sequence of digits
  9. What is the way of inheriting variable of one class to any other class?
  10. Tell me about your family details
  11. Tell me about your educational details
  12. Explain your project
  13. Willing to relocate to Chennai?
  14. Which programming languages are you comfortable with?
  15. How much will you rate yourself out of 10 in c coding?
  16. Are you willing to learn Java, Python?
  17. Any questions?
  18. Tell us about some skills which are required for this role?
  19. Which are the areas where you think you are required to improve your skills?
  20. Tell us about your greatest strengths & weakness?
  21. What motivates you?
  22. What irritates you about co-workers?
  23. Why do you want to work at our company?
  24. Why should we prefer you to other candidates?
  25. What technical/functional areas interest you most? What would you be passionate about working on? Why?
  26. What are the various steps involved in Life cycle’s Development?
  27. What do you know about IPv4 and IPv6? Differentiate between them.
  28. What are the four basic principles of OOPS?
  29. What is inheritance?
  30. What is Polymorphism?
  31. What are the different types of inheritance?
  32. Do you have any questions for us?
  33. Write a code for bubble sort
  34. What is your strong point in terms of technical knowledge? Like JAVA, C, C++.
  35. Tell us about the three levels of data abstraction? Which layer is at the user end?
  36. What is the difference between white box, black box, and gray box testing?
  37. Give different types of software model. Which model is best amongst them?
  38. Write a program in C to swap two numbers without using a third variable.
  39. Describe yourself.

Additional Reading

you can read more articles like this here.

READ MORE

If you found this post useful, don’t forget to share this with your friends, and if you have any query feel free to comment it in the comment section.

Thank you 🙂 Keep Learning !