TCS NQT 2021 Logical Ability MCQ Questions and Answers [UPDATED]

Important Logical Reasoning Questions for TCS NQT 2021 MCQ Questions with answer
TCS NQT Logical Reasoning Questions and Answers (Reasoning Ability)TCS NQT Online Course

Q1. In each of the five pairs of the letter-clusters, the letters in the second term is a rearranged/ transformed form of the letters in the first term in a particular pattern. In which two pairs has the transformation been done the same way?

  • MASON : AMNOS
  • PARTY : APRYT
  • FAULT : AFTLU
  • LODGE : DOLEG
  • CARGO : ACOGS
  1. 2) and 3)
  2. 3) and 4)
  3. 1) and 3)
  4. 4) and 5)

Answer: Option C

<img width=

Q2. There are five rods K, L, M, N and O. The weight of L is equal to the weights of K and M taken together. The weight of M is twice the weight of K. The weight of N is three times the weight of M. If the weight of N is 90 kg, what will be the weight of O?

  1. 120 kg
  2. 60 kg
  3. 105 kg
  4. 90 kg

Answer: Option C

Q3. The following are the criteria of selecting a Software Engineer for an IT company. The candidates must:

  1. Have completed BCA with more than 70% marks
  2. Be more than 25 years and less than 30 years of age as on June 1, 2020
  3. Have secured more than 75% marks in the interview and more than 60% marks in the written

However, if the candidate fulfills all of the above criteria except:

  1. At b, but has completed MCA with at least 75% marks, his/her case is to be referred to the Managing
  2. At c, but has secured more than 85% marks in BCA, his/ her case is to be referred to the Chief ExecutiveKeith completed BCA and MCA with 76% and 72% marks respectively. He has completed 27 years of age in the year 2019. He has secured 65% marks in the written test and 78% marks in the interview. What decision would be taken in his case? 
    1. His case is to be referred to the Managing Director
    2. He would not be selected
    3. His case is to be referred to the Chief Executive
    4. He would be selected.Answer: Option D

Q4. The figure marked ‘X’ is folded to form a box. Four possible boxes A, B, C and D are given below some of which can be formed and some cannot be formed. Choose from the alternatives the boxes that can be formed.

  1. 1, 3 and 4 only
  2. 2 and 3 only
  3. 1 and 2 only
  4. 2 and 4 only

Answer: Option A

Q5. Four friends A, B, C and D have one of the four professions i.e. Doctor, Architect, Engineer and Lawyer. Each friend belongs to one of the four different cities Chandigarh, Indore, Lucknow and Pune. A is not a lawyer or engineer. The doctor is from Lucknow. D is an architect. The lawyer is from Pune. The engineer is neither from Chandigarh nor from Pune. D is not from Pune, C is not from Indore. Which of the following statements is true about B?

  1. B is a lawyer and belongs to Pune
  2. B is a doctor and belongs to Pune
  3. B is a lawyer and belongs to Chandigarh
  4. B is a doctor and belongs to Chandigarh

Answer: Option A

Q6. Which is the wrong term in the following series? CMQ, FPT, JTX, OYC, UFI

  1. FPT
  2. OYC
  3. JTX
  4. UFI

Answer: Option D

Q7. Which of the following patterns of the boxes can be formed when the sheet given below is folded? (if the latters are shown to indicate the sides only).

  1. Only 1 and 2
  2. Only 2 and 3
  3. Only 2
  4. Only 1, 2 and 4

Answer: Option C

Q8. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

Answer: Option D

Q9. In the following diagram, the triangle stands for ‘males’, the circle for ‘doctors’, the rectangle for ‘government employed’, the hexagon for ‘corona warriors’. The numbers in different segments show the number of persons for that segment. How many government employed doctors are Corona warriors but are not males?

  1. 23
  2. 16
  3. 14
  4. 7

Answer: Option B

Q10. In a certain code, A % B means ‘A is the brother of B’, A & B means ‘A is the mother of B’, A @ B means ‘A is the daughter of B’, A $ B means ‘A is the father of B’ and A # B means ‘A is the sister of B’.

If K $ Z % U & H # N @ T, how is T related to U?

  1. Sister
  2. Husband
  3. Wife
  4. Brother

Answer: Option B

Q11 to 12. The number of employees working in six different departments of two companies A and B are given below. Study the given data and answer the questions that follow.

Company A
DepartmentNumber of Employees
Marketing256
HR72
Production504
Accounts68
Operations256
Planning46
Total1202
Company B
DepartmentNumber of Employees
Marketing524
HR108
Production736
Accounts122
Operations146
Planning58
Total1694

Q11. If 30 employees of the Planning department quit Company B and join the Planning department of Company A, then what is the percentage of employees in the Planning department in the total employees in Company A?

  1. 5.34%
  2. 6.16%
  3. 6.32%
  4. 4.48%

Answer: Option B

Q12. What is the percentage difference between the employees working the Production department of Company A and Company B?

  1. 2.27%
  2. 1.15%
  3. 1.52%
  4. 3.21%

Answer: Option C

Q13. Nehal, Iqbal, Ronit, Malin and Harbhajan participate in any one of the five activities i.e. Quiz, Singing, Dance, Debate and Mimicry. Ronit participates in Singing. Harbhajan does not participate in Debate and Mimicry. Malini does not participate in Mimicry. Iqbal participates in Quiz. Who participates in Debate?

  1. Malini
  2. Nehal or Malini
  3. Nehal
  4. Cannot be determined

Answer: Option A

Q14. Select the figure that will replace the question mark in the following figure series.

Answer: Option C

Q15. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All animals are plants.

All plants are shrubs.

Conclusions:

  1. Some shrubs are plants
  2. Some animals are not shrubs
  3. All animals are shrubs
  1. None of the conclusions follow
  2. Only conclusions I and III follow
  3. Only conclusion II follows
  4. Only conclusions I and II follow

 Answer: Option B

Q16. Given below is a question followed by two statements I and II, each containing some information. Decide which of the statements are sufficient to answer the question that follows.

How many Rs. would Shalini need to spend to buy 11 pencils and 14 pens?

  1. Shalini spent an amount of Rs.201 to buy 15 pencils and 12
  2. Shalini spent an amount of Rs.121 to buy 7 pencils and 9
  1. The combination of both the statements I and II are not
  2. Statement II alone is
  3. Statement I alone is
  4. The combination of both the statements I and II are

Answer: Option D

Q17. Choose the best option.

Statement: Air quality has been polluted due to the increasing number of two-wheelers and four- wheelers.

Courses of action:

  1. There should be a complete ban on the sale of two-wheelers at least for the next 5 years.
  2. Monitoring should take place to ensure that the vehicle’s owners get their vehicles checked and certified for pollution-control.
  • Four wheelers cause more pollution, hence four-wheelers alone can be banned from running on the
  1. None of the options follow
  2. Only II follows
  3. Only III follows
  4. Only I follows

Answer: Option B

Q18. In a certain code, K * N means K is the brother of N, K+N means K is the husband of N, K x N means K is the mother of N and K/N means K is the sister of N.

Which of the following expression means ‘C is the daughter of Y’?

  1. Y + R x H / C * V
  2. Y + R x H * C / V
  3. Y x R + H * C / V
  4. Y + R x C * H / V

Answer: Option C

Q19. Five teachers P, Q, R, S and T teach a group of students in sequence between 9 am and 2 pm. Each teacher teaches for one hour. Q takes the first class. S teaches just after T. R teaches before P and T. Who takes the second class from 10 am to 11 am?

  1. S
  2. R
  3. P
  4. T

Answer: Option B

Q20. Given below is a question followed by two statements, I and II, each containing some information. Which of the following statements is/ are sufficient to answer the question?

How is A related to C?

Statements:

  1. A is the wife of B and B is the brother of
  2. C is the son of
  1. Both I and II together are not sufficient
  2. Statement I alone is sufficient
  3. Statement II alone is sufficient
  4. Both II and III together are sufficient

Answer: Option B

I hope my interview experience will be helpful for you. Best of luck with your job interview.

Thanks for reading, and enjoy coding ❤.

mcq,programming mcq,tcs nqt c mcq questions,tcs nqt programming mcq questions,tcs mcq questions,programming mcq questions for tcs,mcqs,programming mcq questions and answers,tcs mcqs,#tcs nqt c mcqs,tcsnqtcodingmcqs,amcat,tcs nqt technical mcqs,#tcs nqt technical mcqs,#tcs nqt mcqs preparation,#tcs mcqs previous questions,#tcs technical mcqs questions,amcat quant,#tcs nqt technical mcqs questions,#tcs nqt previous year mcqs questions,tcq nqt english

you can read more articles like this here.

TCS INTERVIEW QUESTIONS – CLICKE HERE

READ MORE

If you found this post useful, don’t forget to share this with your friends, and if you have any query feel free to comment it in the comment section.

Thank you 🙂 Keep Learning !

DeepCrazyWorld

Hey, I'm Deepika a professional blogger, web designer, Android developer and software engineer. I like to gain every type of knowledge that's why i have done many courses in different fields like engineering and technology. I love thrills and travelling to new places and hills.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments