TCS NQT Questions Online Test Pattern | TCS NQT 2021

TCS NQT Questions and Answers, there are a total of questions and 40 mins are given for you to solve i.e. less than 2 min for each question. TCS NQT numerical ability, Aptitude Test coding testing Paper is the all section of the test.

<img width=


TCS NQT Online Test Pattern

  • Syllabus
  • Slot Analysis
  • Questions with Answers
  • Numerical Ability
  • Verbal Ability
  • Reasoning Ability
  • Programming Logic
  • Coding

TCS NQT Online Test Pattern

The pattern that was followed for the TCS NQT was as follows.


Section Order Section Questions Duration (minutes)
1 Numerical Ability 26 40
2 Verbal Ability 24 30
3 Reasoning Ability 30 50
4 Programming Logic 10 15
5 Coding 2 45

Numerical Ability

Q1. If x and y are two positive integers such that

(4×2 3y2 ) : (2×2 + 3y2 ) = 37:59. What is the
value of x:y?
A. 3:2
B. 2:3
C. 3:4
D. 4:3
Answer: Option D

Q2. A man travels 240 Km partly by a train and partly by a car. If he covers 160 Km by the train
and rest by the car, it will take 3 hours 30 minutes. But if he travels 100 Km by the train and the
rest by the car. It will take 15 minutes more. What is the speed of the train?
A. 90 kmph
B. 60 kmph
C. 100 kmph
D. 80 kmph
Answer: Option D

Q3. What is the product of (3√3 – 5) with the positive square root of { 6 + 2√3 / 33 – 19√3)?
A. 1
B. √3
C. 2
D. 2√3
Answer: Option C

Q4. The Marks of 10 students in an English test are given below:
10, 21, 22, 35, 37, 13, 16, 18, 24, 34
What is the population standard deviation of the data?
A. 9.0
B. 8.9
C. 8.8
D. 9.3
Answer: Option A

Q5. If 3 men and 4 women can finish the work in 24 days, 4 men and 8 women can finish the
same work in 15 days, in how many days will it take for one man alone to finish the same work?
A. 200 days
B. 150 days
C. 120 days
D. 240 days
Answer: Option C

Q6. An arc of a circle subtends an angle 36° at a point on its circumference. What is the area (in
cm2 ) of the sector if the arc of its length is 3𝜋 / 5 cm?
A. 3𝜋 / 8
B. 9𝜋 / 10
C. 9𝜋 / 20
D. 3𝜋 / 16
Answer: Option B

Q7. If mean of 29 observations is 33 and on adding one more observation in the new mean it
becomes 34. What is the value of the 30th observation?
TCS NQT 2020 | 26th Oct 5 pm to 8 pm Slot Analysis
A. 55
B. 63
C. 68
D. 34
Answer: Option B

Q8. Gopi gave 30% of the money he had to his parents, 15% of the remaining money to each of
his 2 children, one-third of the money now left was spent for his personal expenses and the
remaining money Rs.9800 was deposited in the bank. How much money did Gopi gave initially?
A. Rs.40000
B. Rs.32000
C. Rs.30000
D. Rs.42000
Answer: Option C

Q9. If 14 men working 8 hours a day, can reap a field in 18 days, in how many days will 9 men
reap the field working 7 hours a day?
A. 16 days
B. 20 days
C. 28 days
D. 32 days
Answer: Option D

Q10. If 5x 3y = 225 x 405, find the value of X 2Y-3X ?
A. 125
B. 27
C. 81
D. 25
Answer: Option B

Q11. The number of 10 paisa, 20 paisa, 25 paisa and 50 paisa coins contained in the bag are in
the ratio ⅙ : ¼ : ⅓ : ½ , amounts to Rs.240. The total amount of 25 paisa and 50 paisa coins is
A. Rs.150
B. Rs.180
C. Rs.200
D. Rs.160
Answer: Option C

Q12. Sarita wants to gift a stationery kit which includes a pencil, an eraser and a sharpener to
some kids in her village. She went to a wholesaler for purchasing these items. The seller sells
pencils in packing of 12, erasers in a packing of 18, and sharpeners in a packing of 10. She
purchases the minimum number of packets of pencils, erasers and sharpeners so that a fixed
number of kits can be prepared without any item being unused or short. What is the number of
packets of pencils purchased by her?
A. 10
B. 18
C. 12
D. 15
Answer: Option D

Q13. The ratio of incomes of two persons A & B is 1/9 : 1/13 and the ratio of their expenditure
is 1/5 : 1/7. If person A saves Rs.5000 per month and person B saves Rs.3000 per month. What
is the sum of their monthly incomes?
A. Rs.26000
B. Rs.18000
C. Rs.22000
D. Rs.44000
Answer: Option D

Q14. A person invested a certain amount in two different schemes A and B at the rate of
interest 10% and 15% respectively. If the amount invested in scheme B was two-third of the
amount invested in scheme A and the total interest in one year was Rs.2400, what was the
amount invested in scheme B?
A. Rs.12000
B. Rs. 9000
C. Rs. 7000
D. Rs. 8000
Answer: Option D

Q15. The daily expenditure of a sports coaching camp is Rs.12200 when there are 30 male and
20 female members. When the number of females and males increase by 25% and 10%
respectively, the daily expenditure turns out to be Rs.14170. What would have been the daily
expenditure (in Rs) if the number of females and males had increased by 10% and 20%
respectively?
A. 14350
B. 14140
C. 14230
D. 13920
Answer: Option D

Q16. Mr.Raju lent out a certain sum on S.I and the same sum on C.I at a certain rate of interest
p.a. If the ratio between the difference of C.I and S.I of 2 years and 3 years is 10 : 31, what is the
rate of interest p.a?
A. 12.5%
B. 7.5%
C. 10%
D. 15%
Answer: Option C

Q17. If the mean of 6, 8, 12, 16, t, 22, 26 is t, what is the value of t?
A. 17
B. 15
C. 18
D. 20
Answer: Option B

Q18. A person bought a bicycle for a certain amount of money. He spent 15% of the cost on
repairs and sold it for a profit of Rs.1150. How much did he spend on repairs if he made the
profit of 25%?
A. Rs. 500
B. Rs. 650
C. Rs. 550
D. Rs. 600
Answer: Option D

Q19. What would be the volume of hemisphere whose T.S.A is 108𝜋 sq.cm?
A. 144𝜋 cc
B. 288𝜋 cc
C. 216𝜋 cc
D. 72𝜋 cc
Answer: Option A

Q20. A person is able to buy 2kg more for Rs.198, due to a reduction of 8 ⅓% in the price of
rice. What is the difference between the original and the reduced rate of rice per kg?
A. Rs.0.75
B. Rs. 0.50
C. Rs. 0.25
D. Rs. 1.00
Answer: Option A

Q21. The speed of a bus increases by 3 km after every one hour. If the distance travelled in the
first one hour was 45 Km, what was the total distance travelled in 15 hours?
A. 725 Km
B. 900 Km
C. 990 Km
D. 675 Km
Answer: Option C

Q22. What is the value of (0.000216)⅓ + (√0.000064)⅓ / (0.000343)⅓ + (0.000729)⅓?
A. 1.125
B. 1.625
C. 2.125
D. 0.500
Answer: Option B

Q23. What is the median time for the period, 1st february to 20th september, of a leap year ?
A. 12 Noon of 27th May
B. 12 Noon of 28th May
C. Midnight between 26th and 27th May
D. Midnight between 27th and 28th May
Answer: Option A

Verbal Ability

Q1. One part the sentence below may contain an error. Identify the part. If there is no error,
choose ‘No error’.
Swami Vivekananda dies at an early age /of 39 years on July 4, 1902 due to a rupture in /one of
the blood vessels of his brain.
A. No error
B. Swami Vivekananda dies at an early age
C. one of the blood vessels of his brain
D. of 39 years on July 4, 1902 due to a rupture in
Answer: Option B

Q2. Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the options given below:
Aarogya Setu is a mobile application developed by the Government of India _______hotspots,
hence _______the spread of Covid.
A. from identified/ aids in curbing
B. on identification/ aiding to curb
C. to identify/ aiding in curbing
D. for identifying/ aids to curbing
Answer: Option C

Q3. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the
options P, Q and R, choose appropriate sentences for S2 and S3 respectively.
S1. “Unemployment”, may be defined as a phenomenon wherein an individual who is fit and
willing to work is not able to find work.
S2.
S3.
S4. The unemployment rate of a country is indicative of its socio-economic health.
P. Similarly, the term ‘labour force’ is applied to the total number of individuals within the
population who are willing and capable of doing work.
Q. And the unemployment rate is usually measured in percentages, the number of individuals
without work out of the total labour force of the country or specific social groups.
R. The most accepted classification of unemployment recognizes two broad types: Voluntary
and involuntary unemployment.
A. RP
B. PQ
C. QP
D. RQ
Answer: Option B

Q4. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the
options P, Q and R, choose the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.
S1: The tourism and transport industry is in total shambles due to the lockdowns during the
current pandemic caused by Covid 19.
S2: _
S3: _

S4: Many organizations have mounted a 360° virtual tour to allow the potential tourists to get a
foretaste of the real thing.
P: To combat this problem, the governments across the globe, tourist destinations and other
players have come up with the novel idea of offering virtual tours to the general public.
Q: The New York city’s Broadway is streaming its famous productions through social media.
R: By doing so, they are not only providing relief to the people staying put in their homes by
showcasing popular destinations but also promoting themselves amongst their target
customers.
A. PR
B. QP
C. RP
D. PQ
Answer: Option D

Q5. The Mughal Emperor Akbar, 25th October 1605, shortly his 63rd
birthday due to yesterday.
A. dies on/ when
B. died on/ after
C. died at/ after
D. died in/ before
Answer: Option B

Q6. One part of the sentence below may contain an error. Identify the part. If there is no error,
choose “No error”.
The 9.2 km Atal Tunnel at Rohtang in Himachal Pradesh is the longest highway tunnel in the
world /connecting Manali to Lahaul-Spiti valley.
A. The 9.2 km Atal Tunnel at Rohtang in Himachal Pradesh
B. No error
C. is the longest highway tunnel in the world
D. connecting Manali to Lahaul-Spiti valley
Answer: Option D

Q7. You are going to read a text about glaciers. Some sentences are missing from the text.
Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text. There is
one extra sentence that you do not need to use.
Since the early 1900s, many glaciers around the world have been rapidly melting. _1
Specifically, since the industrial revolution, carbon dioxide and other greenhouse gas emissions
have raised temperatures, even higher in the poles. ____2 Scientists project that if
emissions continue to rise unchecked the Arctic could be ice free in the summer as soon as the
year 2040 as ocean and air temperatures continue to rise rapidly.
A. More than a third of remaining glaciers of the world would have melted by 2030.
B. As a result, glaciers are rapidly melting, calving off into the sea and retreating on land.
C. Human activities are at the root of this phenomenon.
A. (1) C, (2) B
B. (1) C, (2) A
C. (1) A, (2) B
D. (1) B, (2) C
Answer: Option A

Q8. For the four-sentence (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the
options P, Q and R, choose appropriate sentences for S2 and S3 respectively.
S-1:.A global partnership will be making 120 million rapid coronavirus tests available to 133
economically less-advantaged nations at heavily discounted prices, the World Health
Organization (WHO) announced.
S-2:
S-3:
S-4: The plan is the result of a series of agreements between the two pharmaceutical
companies and several nonprofit organizations and the Global Fund.
P. They will cost the purchasing nations $5 or less apiece.
Q. Testing is a critical cornerstone of the COVID-19 response, enabling countries to trace and
contain the virus now.
R. The tests will be supplied by U.S.-based Abbott and South Korea’s SD Biosensor, over a
period of six months.
A. PQ
B. QP
C. RQ
D. PR
Answer: Option D

Q9. You are going to read a text about working with a remote team Some sentences are missing
from the text. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in
the text. There is one extra sentence that you do not need to use.
Aisha had been very successful managing her team in Edinburgh and was asked by the company
to lead a remote team for an important two-year project, keen to demonstrate her leadership
abilities to the head office, Aisha got her team members together for a remote meeting. But
right from that first meeting, she realized that this was going to be a different challenge
(1)_ Lucia kept asking about really specific details, while Aisha was hoping to use the
meeting to get to know the team members and identify priorities. Archie and Lucia kept
accidentally talking at the same time, and when they didn’t speak, there was an uncomfortable
silence. Valentina hardly said a word

(2)__________Without these visual clues. Aisha had no
idea whether people were interested, lost, confused or bored.
A. No one had their cameras on, so there was none of the usual communication through body
language or facial expressions.
B. Compared to a face to face meeting the remote team is not preferred by all the managers.
C. For a start, Archie was late for the meeting by about 15 minutes because of ‘technical
problems’
A. (1) B, (2) A
B. (1) A, (2) C
C. (1) A, (2) B
D. (1) C, (2) A
Answer: Option D

Q10. to Q13. Read the following passage and the answer the questions below:
Since the beginning of civilizations, art and culture, has been revered as the medium of
expression and entertainment. It has allowed us, and countless generations before us, to
timelessly share our human experiences, goals, ideas and sentiments. In its essence, it is the
very thread that weaves together the fabric of societies and nations by giving members an
experience of shared identity and heritage.
In addition to these intrinsic values of expression, identity, social-cohesion and nation-building,
art and culture, as an industry has the power to spearhead economic growth and productivity.
It has become one of the fastest growing sectors in the world, generating a global revenue of
$2,250 billion, and employing approximately 30 million people. Moreover, it is closely linked to
the wider economy through its spillover impacts on other sectors, like tourism, skill
development, and industrial activity
Based on the passage, answer the following questions by choosing the most suitable option

Q10. Complete the following statement:
Art and culture bind societies and build a national spirit by__________
A. being a medium of expression and entertainment.
B. being there from the beginning of generations,
C. using thread to weave a national fabric
D. handing down shared identity and heritage, goals and ideas to successive generations
Answer: Option A

Q11. Which metaphor in the given extract best defines how community members interact with
each other?
A. To weave together the fabric of societies
B. To spearhead economic growth.
C. To timelessly share our human experiences
D. From the beginning of civilization
Answer: Option C

Q12. Which statement in the passage gives a clear evidence of the impact of art and culture on
global economy?
A. generating a global revenue of $2.250 billion, and employing approximately 30 million
people.”
B. it is closely linked to the wider economy through its spillover impacts on other
sectors…”
C. “It has become one of the fastest growing sectors in the world
D. art and culture, as an industry has the power to spearhead economic growth and
productivity
Answer: Option A

Q13. What industries aligned to art and culture are directly impacted by its growth in regions?
A. Tourism and skill development
B. Art and culture
C. All industries
D. Nation building
Answer: Option A

Q14. Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the options given below.
India’s Arunima Sinha _ became the world’s first woman amputee Mount Everest
in 2013, has added another impressive record to her profile.
A. which/ to climb
B. who/ to climb
C. who/ that climbed
D. that/ for climbing
Answer: Option B

Q15. One part of the sentence below may contain an error. Identify the part
The Param Vir Chakra is /India’s highest military decoration / awarded for displaying /acts about
valour during wartime.
A. India’s highest military decoration
B. acts about valour during wartime.
C. awarded for displaying
D. The Param Vir Chakra is
Answer: Option B

Q16. Which of the following conversations does NOT use formal language?
A. A: Will you be interested in working for our company if we offer you a job?
B: Definitely. It will be my privilege.
B. A. It’s raining cats and dogs. Are you going to cancel the picnic you had planned for
today?
B: I guess we will have to
C. A: Will you be able to submit the project by Friday?
B: Yup!!Sure!
D. A: I want to talk to your Director, Marketing, Mr. Sameer Bhatia. Can you connect me to
him?
B: Sure, give me a minute.
Answer: Option C

Q17. You are going to read a text about aerobic exercise. Some sentences are missing from the
text. Choose from the list (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text.
There is one extra sentence that you do not need to use.
Aerobic exercise in particular plays a big role in your memory, says Wendy Suzuki, PhD.
Professor of Neural Science and Psychology at New York University’s Center for Neural Science
(1)__ That’s the area of the brain that’s critical for storing long-term memories,” she
says. (2)___________Just a single session of exercise can improve my mood, Suzuki says
A. “When you exercise, your body pumps out a wide range of neurochemicals, including growth
factors that stimulate the birth of brand-new brain cells in the hippocampus.
B. But the simple act of moving your body more can provide a powerful tool for fighting
infection.
C. “I use that as my personal motivation to keep working out every day.
A. (1)-A, (2)-C
B. (1)-A, (2)-B
C. (1)-B, (2)-C
D. (1)-B, (2)-A
Answer: Option A

Q18. The following sentence can be re-drafted to make it read better. Choose the sentence that
is the best answer.
It’s a very unique problem and, in an effort to prevent another violent explosion, they want to
clean up the site at the hour of 2 p.m. regardless of whether or not it’s privately owned.
A. It’s a unique problem and to prevent another violent explosion, they want to clean up
the site at the hour of 2 p.m. regardless of whether or not it’s privately owned.
B. It’s a unique problem and, to prevent another explosion, they want to clean up the site
at 2 pm regardless of who owns it.
C. It’s a unique problem and, to prevent another violent explosion, they decided to clean
up the site at 2 p.m regardless of it being privately owned.
D. In their interest to prevent another explosion, they decided to clean up the site at 2 p.m.
Answer: Option B

Q19. Read the following passage and fill in the blanks by selecting the most appropriate option
The American crime thriller The French Connection, directed by William Friedkin and starring
Gene Hackman, had its world (1) in New York City and Los Angeles in October in the
year 1971. The movie, which won the Oscar for best picture, is especially (2)_
for
featuring one of the most exciting and iconic car chases in cinematic history.
Blank 1. A. performances B. presentations C. premieres D. productions
Blank 2. A. known B. accepted C. established D. created
A. (1)-B, (2)-C
B. (1)-A, (2)-B
C. (1)-C, (2)-D
D. (1)-C, (2)-A
Answer: Option D

Q20. Complete the following sentence by filling in the blanks (1 and 2) with the right word from
the list given below
Compared with conventional agriculture, organic farming uses fewer pesticides, reduces soil
erosion, decreases nitrate leaching into groundwater and surface water, and _ animal wastes back into the farm. These benefits are __ by higher food costs for consumers and
generally lower yields.

  1. A. recycling B. recycle C. recycles D. recycled
  2. A. increased B. balanced C. counterbalanced D. encountered
    A. 1 C, 2 C
    B. 1 D, 2 A
    C. 1 B 2 D
    D. 1 D 2 B
    Answer: Option A

Q21 to Q24. Direction: Read the following passage and answer the questions below:
With the passage of time, it is evident that post Covid-19, the world cannot be doing business
as usual. A calibrated bottom-up approach is required to successfully steer through these dire
times. According to Statistics, approximately 139 million are migrant workers from different
parts of India. The focus of the revival strategies needs to be on the most affected section of
the population namely, the migrant workers, who are normally employed as either casual
workers or agricultural workers. If support is not extended to this workforce, it is likely that
three-fourths of these families would have been pushed below the poverty line.
Though the government wanted migrant labour to stay put in the place of their present
employment, the looming uncertainty on restarting the economy has led to a mass exodus of
migrant labour. Dichotomous outcomes are predicted. With restrictions on movement in place,
industries will be short of skilled/semi-skilled manpower. whereas in States like Bihar, Uttar
Pradesh, Rajasthan, Madhya Pradesh and Chhattisgarh, there would be a glut in labour supply.
Providing employment to each and every one would be a daunting task.

Q21. Who constitutes approximately 139 million of the Indian workforce?
A. Agricultural workers
B. Casual workers
C. Migrant workers
D. Businessmen
Answer: Option C

Q22. Which of the following options best explains the meaning of the above statement?
A. On one hand, industry will face shortage of labour, on the other hand, there will be
surplus labour in villages with no jobs for many.
B. With migrant labour moving back to their hometowns the demographics will change:
resulting in the glut of manpower in rural areas and thinning of population in cities.
C. With migrant labour returning to their hometown, farming activities will get a boost
whereas industrial sector will suffer.
D. Rural economy will get a boost with more hands to work but there may not be enough
skill training opportunities for all.
Answer: Option A

Q23. What global crisis has brought about the dire consequences referred to in the extract
above.
A. Labour shortage
B. Unemployment
C. Economic slowdown
D. Covid-19
Answer: Option D

Q24. The phrase ‘glut in labour supply’ means:
A. A blockage in supply
B. Tremendous shortfall in supply
C. Excessively abundant supply
D. Barely sufficient supply
Answer: Option C

Reasoning Ability – TCS NQT

Q1. Given below is a question followed by two statements, I and II each containing some
information. Decide which of the statements is/are sufficient to answer the question.
Who is the tallest among friends A, B, C, D and E?
Statements:
I. C is taller than E but not as tall as A
II. B is taller than C but not as tall as A
A. Statement I alone is sufficient
B. Both statements I and II are necessary
C. Statement II alone is sufficient
D. The combination of the statement I and II is not sufficient
Answer: Option B

Q2. In a coded form, A + B means A is the father of B; A x B means A is the son of Band A/B
means A is the brother of B. Which of the following shows that P is the nephew of R?
A. Q/P x R + S
B. P + Q/R x S
C. P x Q/R + S
D. P x Q + R/S
Answer: Option C

Q3. Given below is a question followed by two statements, I and II each containing some
information. Decide which of the statements is/are sufficient to answer the question.
A and B bought a bike with the partnership in the proportion of 4:3 respectively. What amount
A gives in partnership?
Statements:
I. B gives 75% that of A’s money in the partnership
II. B gives Rs.4500 in the partnership
A. The combination of the statement I and II is not sufficient
B. Statement II alone is sufficient
C. The combination of the statements I and II are necessary
D. Statement I alone is sufficient
Answer: Option B

Q4. In each of the five pairs of the letter-clusters, the letters in the second term is a
rearranged/transformed form of the letters in the first term in a particular pattern. In which
two pairs have the transformation been done the same way?
[A] SUBHA – SHABU
[B] NHGRQ – GHNRQ
[C] SQKTD-DSTKQ
[D] HPUTR – HTRUP
[E] JKCBD-BDCK
A. A and B
B. A and D
C. D and C
D. B and C
Answer: Option B

Q5. Which is the wrong term in the following series?
pbd, reh, thl, vlp, xnt
A. xnt
B. pbd
C. thl
D. vlp
Answer: Option D

Q6. In a survey, 65 percent people used Facebook as social media whereas 40 percent used
Whatsapp and 25 percent people used both media Facebook and Whatsapp. What percent of
the people used neither Facebook nor Whatsapp?
A. 17
B. 20
C. 15
D. 7
Answer: Option B

Q7. Given below is a question followed by two statements I and II, each containing some
information. Decide which of the statement(s) is/are sufficient to answer the question.
How many are male and female among a family of seven members O, P, Q, R, S, T and U?
Statements:
I. O and S are sons of T and Q, R is the mother of 1 boy and 1 girl.
II. P is the son of O and R
A. The combination of the statement I and II is not sufficient
B. Statement II alone is sufficient
C. The combination of the statements I and II are necessary
D. Statement I alone is sufficient
Answer: Option C

Q8. Nehal, Iqbal, Ronit, Malini and Harbhajan participate in any one of the five activitiesi.e.
Quiz, Singing, Dance, Debate and Mimicry. Ronit participates in Singing. Harbhajan does not
participate in Debate and Mimicry. Malini does not participate in Mimicry. Iqbal participates in
Quiz. Who participates in Debate?
A. Nehal
B. Cannot be determined.
C. Malini.
D. Nehal or Malini.
Answer: Option C

Q9. In a family Ten persons with three couples, D and S are brothers and each has two children.
E is the aunt of A, and A is the cousin sister of Y. Y is the sister of V, who is the grand-daughter
of K. B is the wife of K. How is K related to A?
A. Grandfather
B. Father
C. Grandmother
D. Uncle
Answer: Option A

Q10. Two statements are followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. Assuming the
statements to be true, if they do not conform to real world knowledge, decide which of the
conclusion(s) logically follows/follow from the statements.
Statements:

  1. Some cars are taxis
  2. Some taxis are buses
    Conclusion:
    I. Some cars are buses.
    II. Some buses are cars
    III. All buses are cars
    IV. All taxis are cars
    A. Only II, III and IV follow
    B. Only II and III follow
    C. Only III and IV follow
    D. None of the conclusions follow
    Answer: Option D

Q11. In a certain code, P @ R means P is the grandson of R; P $ R means P is the brother of R; P

R means P is the mother of R.

If A @ B # C $ D, then how is B related to D?
A. Mother
B. Husband
C. Son
D. Sister
Answer: Option A

Q12. 5 cars P, Q, R, S and T, the cost of car Q is half as much as P while T is half as much as Q. S
is half as much as R and R is three times as much as costly than Q.
If all the cars are arranged in ascending order of their costs, which car will be exactly in the
middle?
A. P
B. T
C. S
D. Q
Answer: Option C

Q13. A statement is followed by three arguments numbered I, II and III. Decide which of the
argument(s) is/are strong (important and directly related to the question) and which is/are
weak (not important and not related to the central message of the question)
Statement:
National Education Policy-2020 predicts a new curricular and academic structure for school
education that is approachable and appropriate to the needs and interests of learners at
different stages of their development.
Arguments:
I. No it is not ensuring that the quality education reaches to the students of ALL sections
of the society.
II. NEP-2020 improves multiple aspects of education
III. Students would gain better theoretical knowledge
A. Only argument II is strong
B. All arguments I, II and III are strong
C. Only argument I is strong
D. Both I and II are strong
Answer: Option D

Q14. A statement is followed by three assumptions numbered I, II and III. Consider the
statement and decide which of the given assumption(s) is/are implicit in the statement.
Statement:
Shouldn’t school psychologist be made compulsory in every school in India?
Assumptions:
I. Yes that is the only way to improve overall development and adjustment of students
throughout the school years.
II. No, it would be an extra burden of salary of school psychologist on Government
A. Neither I nor II is implicit
B. Both I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only I is implicit
Answer: Option D

Q15. In a group of children, 15 children can speak Hindi language, 10 children can speak Urdu
language, 8 children can speak English language. None can speak any other languages. If 12
children in this group can speak only two languages and 2 children can speak all the three
languages. Then, how many children are there in a group?
A. 15
B. 47
C. 19
D. 17
Answer: Option D

Q16. Seven players O, P, Q, R, S, T and U are standing in a row.
i. O is on the left of Q.
ii. U is on the right of R and on the left of P.
iii. O and R have two players between them.
iv. S and P have two players between them.
v. T is on the extreme left.
Who is exactly in the middle of the row?
A. P
B. O
C. S
D. Q
All the options were wrong.
Correct answer: Either P or S

Q17. A statement is followed by three assumptions numbered I, II and III. Consider the
statement and decide which of the given assumption(s) is/are implicit in the statement.
Statement
Should children be prevented completely from smart mobile phone?
Assumptions
I. No, children getting educational information from smart mobile phone.
II. Yes, it will create health problems.
III. Yes, some information related to sex and violence misguides young children.
A. Both I and II are implicit
B. Both II and Ill are implicit
C. Only I is implicit
D. Only II is implicit
Answer: Option D

Q18. In a college, graduate students got distinctions of three subjects i.e. P, Q and R. Subject P
is taken by 26 percent students, 25 percent students took subject Q and subject R is taken by 14
percent. Subject P and Q are taken by 11 percent while subject Q and R are taken by 10
percent. Subject R and P are taken by 9 percent while subject R alone is not taken by any
student.
What is the percentage of students who taken subject P and Q but not subject R?
A. 4
B. 6
C. 10
D. 8
Answer: Option B

Programming Logic

Q1. What will be the output of the following program?
Type your answer here:
Answer:
ab
aba

Q2. __ function is used to show a key pressed by a user will appear on the screen.
A. getche()
B. getsf()
C. gfets()
D. getch()
Answer: Option A

Q3. When we implement stack by using linked list then:
A. insertion of node is done from beginning and deletion from beginning
B. insertion of node is done from end & deletion from end
C. insertion of node is done from end & deletion from beginning
D. insertion of node is done from beginning and deletion from end
Answer: Option A

Both A and B can be correct. If insertion and deletion happens at the same end it is stack and if
it happens at different ends it is Queue. Here the best among A and B is Option A

Q4. The primary mission of an analyst or systems designer is to:
A. calculate the Return on Investment
B. development of Software Evaluation Tool
C. create a Data Flow Diagram
D. extract the physical requirements of the users and convert them to software
Answer: Option D

Q5. _ is a process to identify the key aspects of an entity and hiding the rest.
A. Encapsulation
B. Inheritance
C. Abstraction
D. Polymorphism
Answer: Option C

Q6. Among the following loops which is a post tested loop?
A. while
B. do-while
C. for
D. If
Answer: Option B

Q7. Which one is not a type of topology?
A. Star-topology
B. Circuit-topology
C. Ring-topology
D. Bus-topology
Answer: Option B

Q8. Assume: Linked list as head -> 2 -> 4 -> 6 -> 8
What will be the output of the given program?
A. 2460
B. 2468
C. 246
D. 246NULL
Answer: Option C

Q9. Predict the output.
A. No output
B. 20
C. 0
D. Compilation Error
Answer: Option A

Q10. What would be the Time Complexity of below Code? Type your answer:
Answer:
O(count)

Coding – tcs nqt questions


Q1. There is a bucket of water capacity of X litres, which is supposed to fill with a mug of Y
millilitres water capacity. Say for example X=100 and Y=10 then, the bucket will get full of a
minimum of 8 mugs (>80% and less than 100%>). Bucket filling is to be stopped once more than
80% of bucket capacity is filled. The amount of water taken at a time in a mug is not fixed as it
can be any value less than or equal to y. Notify to stop once the bucket is full. That is more than
80% of the capacity of the bucket and the count number of mugs poured into the bucket. Note
that Bucket capacity will always be greater than Mug’s capacity.
Example 1:
INPUT Values
100 // Enter bucket capacity in litres
as this
20 //Enter Mug capacity in litres as
this

//Enter Amount of water in MUG one after other as below
20
20
20
20
20


OUTPUT Values
BUCKET FULL!
NUMBER OF MUGS: 4


Note:
Order of inputs should be the same as shown in the above example. Do not use Input
Prompts(Directly accept input values in order as above). Output should match with the format
given above.
If the amount of water entered by the user is less than zero or greater than Mug’s Capacity
display “INVALID INPUT” and quit. If the capacity of Mug entered is greater than the capacity of
Bucket then quit with the error message “INVALID INPUT”

Solution in C++

<img width=

Q2. A string or character array containing array Mobile numbers is provided . Verify these five
mobile numbers and identify valid as well as Invalid numbers. Any mobile number is greater
than 10 digits or any characters is considered as invalid. Write a code which will generate a
report on the count of total number of invalid mobile numbers. A valid Mobile number ‘M’
should be digit of length 10 with all numeric digits. Do not use any input message. Directly
accept Mobile Numbers one after another as input and enter “q” or “Q” to stop as taking
input.
Example 1:
9892568790
989A2568790
9992568790
999256879099
Q
Output:
3
Note:

  1. Output should be in format
  2. If a user enters a set of Mobile Numbers containing less than 5 or more than 5 values,
    display “ INPUT LIMIT is 5” and quit.

Solution in C++

<img width=

If you learned something new or enjoyed reading this article, please share it so that others can see it. Until then, see you in the next post!

What is the exam pattern of TCS Nqt?

tcs nqt questions and answers pdf
tcs nqt questions pdf
tcs nqt question paper 2020
tcs nqt sample paper 2021
tcs nqt questions and answers 2021
tcs nqt coding questions geeksforgeeks
tcs nqt mock test
What questions are asked in TCS Nqt exam?
How can I prepare TCS Nqt 2021?
tcs nqt free mock test 2021
how to crack tcs nqt 2021
tcs nqt 2021 exam date
tcs nqt 2021 syllabus
tcs online test 2021
tcs nqt sample test
Does questions repeat in TCS Nqt?

Thanks for reading, and enjoy coding ❤.

you can read more articles like this here.

TCS INTERVIEW QUESTIONS – CLICKE HERE

READ MORE

If you found this post useful, don’t forget to share this with your friends, and if you have any query feel free to comment it in the comment section.

Thank you 🙂 Keep Learning !

DeepCrazyWorld

Hey, I'm Deepika a professional blogger, web designer, Android developer and software engineer. I like to gain every type of knowledge that's why i have done many courses in different fields like engineering and technology. I love thrills and travelling to new places and hills.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments