High Performance Computing MCQ Unit – 1 | HPC MCQ

High Performance Computing MCQ Questions and Answers HPC UNIT -1 . What is High performance computing ? HPC – High Performance Computing is the use of parallel processing for running advanced application programs efficiently, reliably and quickly. The term applies especially to systems that function above a teraflop or 1012 floating-point operations per second. The term HPC is occasionally used as a synonym for supercomputing, although technically a supercomputer is a system that performs at or near the currently highest operational rate for computers. Some supercomputers work at more than a petaflop or 1015 floating-point operations per second.

The most common users of HPC systems are scientific researchers, engineers and academic institutions. Some government agencies, particularly the military, also rely on HPC for complex applications. High-performance systems often use custom-made components in addition to so-called commodity components. As demand for processing power and speed grows, HPC will likely interest businesses of all sizes, particularly for transaction processing and data warehouses. An occasional techno-fiends might use an HPC system to satisfy an exceptional desire for advanced technology.

High Performance Computing MCQ UNIT -1

  1. Which is the type of Microcomputer Memory

a)Address
b)Contents
c)Both a and b
d)none

Answer c)Both a and b

2. A collection of lines that connects several devices is called

a)Bus
b)Peripheral connection wires
c)Both a and b
d)internal wires

Answer: a)Bus

3. Conventional architectures coarsely comprise of a

a)Processor
b)Memory System
c)Data path
d)All of the above

Answer: d)All of the above

4. VLIW processors rely on

a)Compile time analysis
b)Initial time analysis
c)Final time analysis
d)id time analysis

Answer: a)Compile time analysis

<img width=

5. HPC is not used in high span bridges

a)True
b)False

Answer: b)False

6. The access time of memory is …………… the time required for performing any single CPU operation.

a)longer than
b)shorter than
c)negligible than
d)same as

Answer: a)longer than

7. Data intensive applications utilize_

a)High aggregate throughput
b)High aggregate network bandwidth
c)high processing and memory system performance
d)none of above

Answer: a)High aggregate throughput

8. Memory system performance is largely captured by_

a)Latency
b)bandwidth
c)both a and b
d)none of above

Answer: c)both a and b

9. A processor performing fetch or decoding of different instruction during the execution of another instruction is called __ .

a)Super-scaling
b)Pipe-lining
c)Parallel Computation
d)none of above

Answer: b)Pipe-lining

High Performance Computing MCQ

10. For a given FINITE number of instructions to be executed, which architecture of the processor provides for a faster execution ?

a)ISA
b)ANSA
c)Super-scalar
d)All of the above

Answer: c)Super-scalar

high performance computing mcq sppu

11. HPC works out to be economical.

a)True
b)false

Answer: a)True

12. High Performance Computing of the Computer System tasks are done by

a)Node Cluster
b)Network Cluster
c)Beowulf Cluster
d)Stratified Cluster

Answer: c)Beowulf Cluster

13. Octa Core Processors are the processors of the computer system that contains

a)2 Processors
b)4 Processors
c)6 Processors
d)8 Processors

Answer: d)8 Processors

14. Parallel computing uses _ execution

a)sequential
b)unique
c)simultaneous
d)None of above

Answer: c)simultaneous

15. Which of the following is NOT a characteristic of parallel computing?

a)Breaks a task into pieces
b)Uses a single processor or computer
c)Simultaneous execution
d)May use networking

Answer: b)Uses a single processor or computer

16. Which of the following is true about parallel computing performance?

a)Computations use multiple processors
b)There is an increase in speed
c)The increase in speed is loosely tied to the number of processor or computers used
d)All of the answers are correct.

Answer: d)All of the answers are correct.

17. __ leads to concurrency.

a)Serialization
b)Parallelism
c)Serial processing
d)Distribution

Answer: b)Parallelism

18. MIPS stands for?

a)Mandatory Instructions/sec
b)Millions of Instructions/sec
c)Most of Instructions/sec
d)Many Instructions / sec

Answer: b)Millions of Instructions/sec

19. Which MIMD systems are best scalable with respect to the number of processors

a)Distributed memory computers
b)ccNUMA systems
c)Symmetric multiprocessors
d)None of above

Answer: a)Distributed memory computers

high performance computing mcq questions

20. To which class of systems does the von Neumann computer belong?

a)SIMD (Single Instruction Multiple Data)
b)MIMD (Multiple Instruction Multiple Data)
c)MISD (Multiple Instruction Single Data)
d)SISD (Single Instruction Single Data)

Answer: d)SISD (Single Instruction Single Data)

21. Which of the architecture is power efficient?

a)CISC
b)RISC
c)ISA
d)IANA

Answer: b)RISC

22. Pipe-lining is a unique feature of _.

a)RISC
b)CISC
c)ISA
d)IANA

Answer: a)RISC

23. The computer architecture aimed at reducing the time of execution of instructions is __.

a)RISC
b)CISC
c)ISA
d)IANA

Answer: a)RISC

24. Type of microcomputer memory is

a)processor memory
b)primary memory
c)secondary memory
d)All of above

Answer: d)All of above

25. A pipeline is like_

a)Overlaps various stages of instruction execution to achieve performance.
b)House pipeline
c)Both a and b
d)A gas line

Answer: a)Overlaps various stages of instruction execution to achieve performance.


High Performance Computing mcq pdf unit 1 Download

26. Scheduling of instructions is determined_

a)True Data Dependency
b)Resource Dependency
c)Branch Dependency
d)All of above

Answer: d)All of above

27. The fraction of data references satisfied by the cache is called_

a)Cache hit ratio
b)Cache fit ratio
c)Cache best ratio
d)none of above

Answer: a)Cache hit ratio

28. A single control unit that dispatches the same Instruction to various processors is__

a)SIMD
b)SPMD
c)MIMD
d)none of above

Answer: a)SIMD

29. The primary forms of data exchange between parallel tasks are_

a)Accessing a shared data space
b)Exchanging messages.
c)Both A and B
d)none of above

Answer: c)Both A and B

30. Switches map a fixed number of inputs to outputs.

a)True
b)False

Answer: a)True

Data Analytics sppu mcq
high performance computing mcq, high performance computing mcq sppu,

Digital Image Processing MCQ | Basics Of Image Sampling & Quantization

Basic of Digital Image Processing

ALL unite digital Image Processing MCQ

HPC COMPLETE NOTES DOWNLOAD

HPC MCQ QUESTION AND ANSWE

HPC MCQ UNIT -2

HPC MCQ UNIT – 3

HPC MCQ UNIT – 4

HPC MCQ UNIT – 5

HPC MCQ UNIT – 6

READ MORE…

If you found this post useful, don’t forget to share this with your friends, and if you have any query feel free to comment it in the comment section.

Thank you 🙂 Keep Learning !

DeepCrazyWorld

Hey, I'm Deepika a professional blogger, web designer, Android developer and software engineer. I like to gain every type of knowledge that's why i have done many courses in different fields like engineering and technology. I love thrills and travelling to new places and hills.
5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments