Human Anatomy and Physiology (Theory and Practical) MCQ Questions

Human Anatomy and Physiology (Theory and Practical) MCQ Questions- Human Anatomy and Physiology MCQs (Multiple Choice Questions and Answers) focus on all areas of Human Anatomy and Physiology covering more topics. These topics are chosen from a collection of the most authoritative and best reference books on Human Anatomy and Physiology. 

D Pharma subjects

subjects in D Pharmacy 1st year 1st Year

<img width=

Human Anatomy and Physiology (Theory and Practical) MCQ Questions

1) Which of the following terms describes the body’s ability to maintain its normal state?

(A) Anabolism
(B) Catabolism
(C) Tolerance
(D) Homeostasis
(E) Metabolism

Answer: ( D )

2) Which of the following best describes the human body’s defense mechanism against environmental bacteria?

(A) Hair in the nose
(B) Mucous membranes
(C) Osteoblasts
(D) Saliva
(E) Tears

Answer: ( B )

3) Which cells in the blood do not have a nucleus?

(A) Lymphocyte
(B) Monocyte
(C) Erythrocyte
(D) Basophil
(E) Neutrophil

Answer: ( C )

4) Which of the following is flexible connective tissue that is attached to bones at the joints?

(A) Adipose
(B) Cartilage
(C) Epithelial
(D) Muscle
(E) Nerve

Answer: ( B )

5) Which of the following allows air to pass into the lungs?

(A) Aorta
(B) Esophagus
(C) Heart
(D) Pancreas
(E) Trachea

Answer: ( E )

6) Which of the following is the body cavity that contains the pituitary gland?

(A) Abdominal
(B) Cranial
(C) Pleural
(D) Spinal
(E) Thoracic

Answer: ( B )

7) Which of the following closes and seals off the lower airway during swallowing?

(A) Alveoli
(B) Epiglottis
(C) Larynx
(D) Uvula
(E) Vocal cords

Answer: ( B )

8) Which of the following is located beneath the diaphragm in the left upper quadrant of the abdominal cavity?

(A) Appendix
(B) Duodenum
(C) Gallbladder
(D) Pancreas
(E) Spleen

Answer: ( E )

9) Which of the following anatomical regions of abdomen lies just distal to the sternum?

(A) Epigastric
(B) Hypochondriac
(C) Hypogastric
(D) Lumbar
(E) Umbilical

Answer: ( A )

10) Which of the following cavities are separated by the diaphragm?

(A) Abdominal and pelvic
(B) Cranial and spinal
(C) Dorsal and ventral
(D) Pericardial and pleural
(E) Thoracic and abdominal

Answer: ( E )

Human Anatomy and Physiology MCQ

11) Which of the following terms describes the motion of bending the forearm toward the body?

(A) Abduction
(B) Eversion
(C) Flexion
(D) Pronation
(E) Supination

Answer: ( C )

12) In which of the following positions does a patient lie face down?

(A) Dorsal
(B) Erect
(C) Lateral
(D) Prone
(E) Supine

Answer: ( D )

13) If the foot is abducted, it is moved in which direction?

(A) Inward
(B) Outward
(C) Upward
(D) Downward

Answer: ( B )

14) The anatomic location of the spinal canal is

(A) caudal
(B) dorsal
(C) frontal
(D) transverse
(E) ventral

Answer: ( B )

15) Which of the following is a structural, fibrous protein found in the dermis?

(A) Collagen
(B) Heparin
(C) Lipocyte
(D) Melanin
(E) Sebum

Answer: ( A )

16) A patient has a fracture in which the radius is bent but not displaced, and the skin is intact. This type of fracture is known as which of the following?

(A) Closed, greenstick
(B) Complex, comminuted
(C) Compound, transverse
(D) Open, spiral
(E) Simple, pathologic

Answer: ( A )

17) Which of the following is the large bone found superior to the patella and inferior to the ischium?

(A) Calcaneus
(B) Femur
(C) Symphysis pubis
(D) Tibia
(E) Ulna

Answer: ( B )

18) The physician directs the medical assistant to complete a request form for an X-ray study of the fibula. The procedure will be performed on which of the following structures?

(A) Heel
(B) Lower leg
(C) Toes
(D) Thigh
(E) Pelvis

Answer: ( B )

19) Which of the following is a disorder characterized by uncontrollable episodes of falling asleep during the day?

(A) Dyslexia
(B) Epilepsy
(C) Hydrocephalus
(D) Narcolepsy
(E) Shingles

Answer: ( D )

20) Which of the following is the point at which an impulse is transmitted from one neuron to another neuron?

(A) Dendrite
(B) Glial cell
(C) Nerve center
(D) Synapse
(E) Terminal plate

Answer: ( D )

Human Anatomy and Physiology MCQ questions with answer

21) Which of the following controls body temperature, sleep, and appetite?

(A) Adrenal glands
(B) Hypothalamus
(C) Pancreas
(D) Thalamus
(E) Thyroid gland

Answer: ( B )

22) Which of the following cranial nerves is related to the sense of smell?

(A) Abducens
(B) Hypoglossal
(C) Olfactory
(D) Trochlear
(E) Vagus

Answer: ( C )

23) Which of the following is a substance that aids the transmission of nerve impulses to the muscles?

(A) Acetylcholine
(B) Cholecystokinin
(C) Deoxyribose
(D) Oxytocin
(E) Prolactin

Answer: ( A )

24) Which of the following best describes the location where the carotid pulse can be found?

(A) In front of the ears and just above eye level
(B) In the antecubital space
(C) In the middle of the groin
(D) On the anterior side of the neck
(E) On the medial aspect of the wrist

Answer: ( D )

25) A patient sustains severe blunt trauma to the left upper abdomen and requires surgery. Which one of the following organs is most likely to be involved?

(A) Appendix
(B) Gallbladder
(C) Pancreas
(D) Urinary bladder
(E) Spleen

Answer: ( E )

26) Where is the sinoatrial node located?

(A) Between the left atrium and the left ventricle
(B) Between the right atrium and the right ventricle
(C) In the interventricular septum
(D) In the upper wall of the left ventricle
(E) In the upper wall of the right atrium

Answer: ( E )

27) Blood flows from the right ventricle of the heart into which of the following structures?

(A) Inferior vena cava
(B) Left ventricle
(C) Pulmonary arteries
(D) Pulmonary veins
(E) Right atrium

Answer: ( C )

28) Oxygenated blood is carried to the heart by which of the following structures?

(A) Aorta
(B) Carotid arteries
(C) Inferior vena cava
(D) Pulmonary veins
(E) Superior vena cava

Answer: ( D )

29) The thoracic cage is a structural unit important for which of the following functions?

(A) Alimentation
(B) Menstruation
(C) Mentation
(D) Respiration
(E) Urination

Answer: ( D )

30) Which of the following substances is found in greater quantity in exhaled air?

(A) Carbon dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Nitrogen
(D) Oxygen
(E) Ozone

Answer: ( C )

Human Anatomy and Physiology MCQ

31) Which of the following allows gas exchange in the lungs?

(A) Alveoli
(B) Bronchi
(C) Bronchioles
(D) Capillaries
(E) Pleurae

Answer: ( A )

32) At which of the following locations does bile enter the digestive tract?

(A) Gastroesophageal sphincter
(B) Duodenum
(C) Ileocecum
(D) Jejunum
(E) Pyloric sphincter

Answer: ( B )

33) Which of the following structures is part of the small intestine?

(A) Ascending colon
(B) Cecum
(C) Ileum
(D) Sigmoid colon
(E) Transverse colon

Answer: ( C )

34) Which of the following conditions is characterized by incompetence of the esophageal sphincter?

(A) Crohn’s disease
(B) Esophageal varices
(C) Gastroesophageal reflux disease
(D) Pyloric stenosis
(E) Stomatitis

Answer: ( C )

35) Which of the following organs removes bilirubin from the blood, manufactures plasma proteins, and is involved with the production of prothrombin and fibrinogen?

(A) Gallbladder
(B) Kidney
(C) Liver
(D) Spleen
(E) Stomach

Answer: ( C )

36) Which of the following is an accessory organ of the gastrointestinal system that is responsible for secreting insulin?

(A) Adrenal gland
(B) Gallbladder
(C) Liver
(D) Pancreas
(E) Spleen

Answer: ( D )

37) Which of the following is the lymphoid organ that is a reservoir for red blood cells and filters organisms from the blood?

(A) Appendix
(B) Gallbladder
(C) Pancreas
(D) Spleen
(E) Thymus

Answer: ( D )

38) Which of the following best describes the process whereby the stomach muscles contract to propel food through the digestive tract?

(A) Absorption
(B) Emulsion
(C) Peristalsis
(D) Regurgitation
(E) Secretion

Answer: ( C )

39) Saliva contains an enzyme that acts upon which of the following nutrients?

(A) Starches
(B) Proteins
(C) Fats
(D) Minerals
(E) Vitamins

Answer: ( A )

40) In men, specimens for gonococcal cultures are most commonly obtained from which of the following structures?

(A) Anus
(B) Bladder
(C) Skin
(D) Testicle
(E) Urethra

Answer: ( E )

Human Anatomy and Physiology MCQ questions

41) Which of the following describes the cluster of blood capillaries found in each nephron in the kidney?

(A) Afferent arteriole
(B) Glomerulus
(C) Loop of Henle
(D) Renal pelvis
(E) Renal tubule

Answer: ( B )

42) Which of the following conditions is characterized by the presence of kidney stones (renal calculi)?

(A) Glomerulonephritis
(B) Interstitial nephritis
(C) Nephrolithiasis
(D) Polycystic kidney
(E) Pyelonephritis

Answer: ( C )

43) Which of the following best describes the structure that collects urine in the body?

(A) Bladder
(B) Kidney
(C) Ureter
(D) Urethra
(E) Urethral meatus

Answer: ( A )

44) In men, which of the following structures is located at the neck of the bladder and surrounds the urethra?

(A) Epididymis
(B) Prostate
(C) Scrotum
(D) Seminal vesicle
(E) Vas deferens

Answer: ( B )

45) Male hormones are produced by which of the following?

(A) Glans penis
(B) Prepuce
(C) Prostate
(D) Testes
(E) Vas deferens

Answer: ( D )

46) Which of the following are mucus-producing glands located on each side of the vaginal opening?

(A) Adrenal
(B) Bartholin’s
(C) Bulbourethral
(D) Corpus luteum
(E) Parotid

Answer: ( B )

47) Fertilization of an ovum by a spermatozoon occurs in which of the following structures?

(A) Cervix
(B) Fallopian tube
(C) Ovary
(D) Uterus
(E) Vagina

Answer: ( B )

48) Calcium, potassium, and sodium are classified as which of the following?

(A) Androgens
(B) Catecholamines
(C) Electrolytes
(D) Estrogens
(E) Prostaglandins

Answer: ( C )

49) Which of the following is the master gland of the endocrine system?

(A) Adrenal
(B) Pancreas
(C) Pineal
(D) Pituitary
(E) Thyroid

Answer: ( D )

50) Patients with which of the following diseases are treated with injections of vitamin B-12?

(A) Bell’s palsy
(B) Crohn’s disease
(C) Diabetes mellitus
(D) Graves’ disease
(E) Pernicious anemia

Answer: ( E )

If you learned something new or enjoyed reading this article, please share it so that others can see it. Until then, see you in the next post!

Thanks for reading, and enjoy coding ❤.

you can read more articles like this here.

TCS INTERVIEW QUESTIONS – CLICKE HERE

READ MORE

If you found this post useful, don’t forget to share this with your friends, and if you have any query feel free to comment it in the comment section.

Thank you 🙂 Keep Learning !

DeepCrazyWorld

Hey, I'm Deepika a professional blogger, web designer, Android developer and software engineer. I like to gain every type of knowledge that's why i have done many courses in different fields like engineering and technology. I love thrills and travelling to new places and hills.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments